Wijngaarden aan de Elzas

ads



De Elzas - wijngaarden


De Elzas is voor wijnkenners nog steeds een ondergewaardeerd gebied.

En dit heeft de streek vooral te danken aan zijn overaanbod van wijnen,

Het probleem van de Elzas is makkelijk samen te vatten:

te veel! Te veel hectoliters, te veel restsuiker en te veel wijnen per bedrijf.

De Elzas lijdt eigenlijk al sinds mensenheugenis onder structureel veel te hoge opbrengsten.

Dit resulteert onvermijdelijk in onvoldoende rijpheid van het fruit

en most met schrale zuren en gebrek aan suikers.

Dat laatste kun je wel compenseren door chaptalisatie, maar dat zorgt dan weer voor een onbalans.

Over suiker gesproken, met restsuiker in een wijn is op zichzelf helemaal niets mis.

Het is dan louter een kwestie van persoonlijke smaakvoorkeur.

Anders wordt het met restsuiker die niet goed geïntegreerd is in de smaakstructuur.

Hoe het ook zij, de suiker is vaak dominant, bij gebrek aan tegenwicht van extract en zuren.

De wijnen worden er log en plakkerig door.

Dit is met name het geval bij een druivenras als pinot gris en nog meer bij de gewurztraminer.

Pinot mag dan wel de hype zijn, de ware roeping van de Elzas ligt toch bij Riesling.

Onderschat, maar wel uniek.

Wat een feest!

Dan realiseer je je weer eens wat de Elzas echt kan bieden.

Het potentieel is er volop, en dat stemt al vast optimistisch.

Nu enkel nog wat meer daden.

Een overzicht van de wijnsoorten:

Chasselas, Gewürztraminer, Grains Nobles, Muscat d'Alsace,

Pinot Blanc, Riesling d' Alsace, Sylvaner, Pinot Noir,

Pinot Gris en Vendant Tardives.

Klik hier voor een KALENDER van de wijnfeesten aan de Elzas.